Teaser blogbericht belang gezond klimaat
Home / Blog / Belang gezond binnenklimaat

Belang gezond binnenklimaat

Actueler dan ooit: het belang van een gezond binnenklimaat

Mogen we het even over het belang van gezonde binnenlucht hebben? Dat lijkt ons vandaag relevanter dan ooit. Want hoe beter de binnenluchtkwaliteit, hoe minder vatbaar je bent voor ziektes. Als architect is het dan ook belangrijk om dit van in de ontwerpfase al bovenaan op de agenda te zetten. En ook: om de juiste materialen te kiezen.

Coronavirus of niet: gezonde binnenlucht is altijd belangrijk

Nu thuiswerken de komende weken de norm wordt, wil je wel in een gezond binnenklimaat zitten. Dat wil zeggen: een goeie ventilatie en goeie vochtbeheersing.

Zo vermijd je onder andere schimmels of vervuilde stofdeeltjes in je huis. Want die zorgen, zoals je weet, niet direct voor gezonde luchtwegen.

Binnenklimaat behoort tot de binneninrichting

Akkoord: binnenluchtkwaliteit is niet het eerste waar je aan denkt als je bouwt of verbouwt. Je wil in de eerste plaats een mooi en praktisch ingericht huis. Maar volgens ons hoort gezonde binnenlucht wel degelijk tot de praktische inrichting.

Daarom houdt A-projects van in het begin rekening met een goeie ventilatie. Verse lucht aanzuigen, gebruikte lucht afzuigen. Niet alleen de keuze van het juiste ventilatiesysteem is dan belangrijk, maar ook de materialen die je in de rest van je huis gebruikt.

Kies de juiste materialen

Wil je een gezonde binnenlucht, dan moet je vervuilde stofdeeltjes aanpakken. Of beter: de bron van de vervuilde stofdeeltjes. En die komen vaak van de materialen die je gebruikt.

Als architect los je dus al veel op met de juiste materialen: glas, metaal en baksteen geven minder stofdeeltjes af, dan bijvoorbeeld plafond- of vloerafwerking. Als je dat weet, kan je veel gerichter kiezen.

Sowieso kan je de stofdeeltjes van bewoners niet vermijden. Je wil ook nog graag leven en bewegen in je huis. Maar alle andere luchtvervuiling heb je wél onder controle.

• Ventilatiesysteem met genoeg debiet
Zuig verse lucht van buiten aan en voer de gebruikte lucht af naar buiten. Want zuurstof geeft ons energie. Zonder energie raken we rap moe en verliezen we onze concentratie. Dat is allesbehalve productief.

• Goeie vochtbeheersing
Schimmels hebben graag vocht. Dus moet je goed ventileren, maar ook koudebruggen vermijden. Want zo heb je geen last van condens dat kan uitgroeien tot schimmel.

• Aangepaste materialen
De afwerkingsmaterialen vervuilen op microschaal de binnenlucht. A-projects gebruikt dus alleen die materialen die de minste vervuilde stofdeeltjes afgeven.