Home / Blog / Bouwen en verbouwen: nieuwe regels in 2021

Bouwen of verbouwen: wat mag en wat niet?

Nieuw jaar, nieuwe regels. Ook in 2021 zijn er een paar regels waar je je moet aan houden als je bouwt of verbouwt. We hebben er, zoals dat hoort bij een nieuw jaar, een lijstje van gemaakt.

    • De BEN-norm is vanaf nu verplicht

Ter herinnering: BEN staat voor bijna-energieneutraal. Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning aan die nieuwe norm voldoen. Dat betekent concreet 6 dingen:

✓         E-peil van 30 of lager

Het E-peil is de energetische score van je volledige huis. Hoe scoort het op techniek, compactheid, oriëntatie en noem maar op.

Weetje
Heb je nog in 2020 je bouwaanvraag ingediend?

Dan volstaat een E-peil van 35.

✓         S-peil van 31 of lager

Het S-peil zegt hoe energie-efficiënt je bouwschil is. Hoe minder energie je nodig hebt om je woning te verwarmen, hoe lager je S-peil.

Weetje
De Vlaamse regering stelde het strengere S-peil van 28 nog een jaartje uit. Wil je de meerkost voor extra isolatie, beglazing en zonwering vermijden, dan dien je beter dít jaar nog je bouwaanvraag in.

✓         Aparte isolatiewaarde per onderdeel

Bijna-energieneutraal bouwen wil ook zeggen: goed isoleren. Per constructiedeel geldt een ander maximum.

Constructiedeel

Umax (W/m2K)

Daken, plafonds, buitenmuren en vloeren

0.24

Beglazing

1.1

Ramen (glas + kader)

1.5

Deuren en poorten

2.0

Bron: Livios

✓         Minimale oververhitting

Als je je huis goed isoleert, dan blijft de warmte binnen hangen. Handig in de winter, minder fijn in de zomer. Daarom is het belangrijk dat je stilstaat bij zonwering en de oriëntatie van je ramen. Je architect geeft je het juiste advies voor jouw situatie.

✓         Ventilatieverslaggever

In een goed geïsoleerd huis is ook ventilatie belangrijk. Sinds 2016 ben je verplicht om een ventilatieverslaggever in te schakelen als je een nieuw huis bouwt. Die maakt een voorontwerp en stelt finaal het prestatieverslag op.

✓         Hernnieuwbare energie
Logisch: als je een BEN-woning bouwt, moet je voor een stuk zélf je energie opwekken. Het minimum ligt op minstens 15 kWH/m2. Denk dus ook aan zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen en noem maar op.

    • De EPC-labelpremie

Koop of erf je een huis of appartement? Dan krijg je van de Vlaamse regering een zogenaamde EPC-labelpremie. Dat betekent dat je een premie krijgt als je dat huis of appartement een grondige energie-efficiënte make-over geeft. Hoeveel de premie bedraagt, hangt af van de EPC-waarde na de verbouwing.

 

    • Renteloos lenen tot 60.000 euro

Sinds 1 januari betaal je op een stuk van je renovatielening geen rente. Hoeveel je maximum renteloos kan lenen, hangt opnieuw af van de EPC-waarde na je renovatie.

Renovatie Maximum renteloos bedrag
Van label F of E naar label C 30.000 euro
… naar label B 45.000 euro
… naar label A 60.000 euro

Bron: Livios

    • Geen stookolie
      Tot slot: het is gedaan met fossiele brandstoffen bij nieuwbouw en renovaties. Ligt er een gasaansluiting in je straat, dan mag je dus geen stookolieketel meer plaatsen. Zelfs niet als je een oud exemplaar vervangt door een nieuw.

Wil je zelf bouwen of verbouwen?
Maak vrijblijvend een afspraak met A-projects