Bouwen in 2020
Energieneutraal bouwen doe je zó
In 2021 is het zover: elke nieuwbouwwoning in Vlaanderen moet dan bijna-energieneutraal (BEN) zijn. Concreet betekent dat: héél energiezuinig en héél goed geïsoleerd. Goed nieuws voor onze planeet, natuurlijk. En voor je energiefactuur. Maar wat is de impact op de bouwkost? En op de creativiteit van de architect?
Wel, eerlijk: dat blijkt al bij al mee te vallen.
Energiezuinig is een formaliteit
Wie bouwt, moet vanaf 1 januari 2021 een E-peil hebben van maximum 30. Dat ziet er laag uit, maar is in feite een formaliteit. Vandaag voldoet al meer dan de helft van de recentste nieuwbouwwoningen aan die norm.
Onze tip
Plaats minstens 13 zonnepanelen
Zonder veel inspanningen raakt elke nieuwbouwvilla aan een E-peil van 50. Plaats je zonnepanelen die minstens 4 kWh produceren, zakt je E-peil naar 30. Uit studies blijkt dat je daarvoor minstens 13 zonnepanelen nodig hebt.
Goed geïsoleerd is pittig, maar haalbaar
Relatief nieuw in de BEN-wetgeving is het S-peil. Dat getal zegt hoe energie-efficiënt je woning is. Of beter: hoeveel warmte je woning verliest. Vanaf volgend jaar moet elke nieuwbouwwoning aan 28 zitten. En dat blijkt vooral pittig – en duur – als je grote ramen wil.
Onze tip
Bouw compacter
De meest efficiënte bouwvorm is compact. Bij een compacte vorm – zonder inhammen en uitspringende gevels – beperk je het warmteverlies omdat de oppervlakte van de buitenwand kleiner is. Het enige nadeel bij bijvoorbeeld een ronde vorm is de hogere bouwkost door de afwijkende vorm.
Grote ramen, extra isolatie
Betekent het nieuwe S-peil dat je een grote villa met grote ramen mag vergeten? Natuurlijk niet. Zeker als je uitkijkt op het groen, wil je grote ramen. Je moet die keuze dan wel compenseren met extra isolatie en hoogrendementsglas. Om het dynamisch, speels en toch functioneel te houden kan je bij grote ramen ook kiezen voor screens of een oversteek die enkel de zon tegenhoudt in de zomer en niet in de andere seizoenen.
Onze tip
Kijk naar je oriëntatie
Aan de noordkant hou je je ramen het best klein. Aan de zuid- en westkant mogen ze groter, maar plaats dan wel extra zonwering. Meer nog: wie toch hele wanden in glas wil, kiest het best áltijd voor hoogrendementsglas om het warmteverlies te beperken.