Home / Blog / Bouwsector post-corona

Bewezen: renoveren doet economie heropleven

Er zijn nog zekerheden, dames en heren. Als er één sector is die weet hoe je iets heropbouwt, dan is het wel de bouwsector. Uit onderzoek van VITO en EnergyVille blijkt dat een verduurzaming van de gebouwen één van de belangrijkste reddingsboeien blijkt na corona. Maar liefst 95% van de Vlaamse gebouwen is tussen nu en 2050 toe aan een grondige – en duurzame – renovatie. Zetten we nu goed in op renovatie, dan creëren we werkgelegenheid, drukken we de energiekost van gebouwen en kruipen we met z’n allen uit het economische dal. De moeite, toch?

Renovatieplan als relanceplan

Onlangs schreven we al dat het aantal nieuwbouwprojecten verdubbeld is dankzij corona. Wat sowieso voor meer werkgelegenheid zal zorgen. Maar nu blijkt ook renoveren en verbouwen een mogelijke optie om uit de crisis te geraken.

In Spanje, Italië, Denemarken en Oostenrijk zijn ze er zelfs zeker van: de vier landen investeren de komende jaren miljarden in duurzame energierenovaties. Volgens de overheden ginder is het nú het moment om de economie te herstellen. Denemarken wil de komende vijf jaar bijvoorbeeld 72.000 huizen renoveren. En als je ziet hoe het met onze huizen gesteld is, dan volgt Vlaanderen maar beter dat voorbeeld.

250.000 extra werkmannen nodig

Een snel rekensommetje leert dat we in Vlaanderen beter zo’n 90.000 huizen per jaar renoveren als we de klimaatdoelstellingen willen behalen. Wil je dat een beetje snel en efficiënt aanpakken, dan heb je dus extra mankracht nodig.

Met een verwachting van 190.000 werklozen na de coronacrisis kan je die renovatiesprint sneller inzetten dan gedacht: het ambitieuze renovatieplan dat vandaag op tafel ligt, vraagt om een kwart miljoen extra werkmannen. Werkgelegenheid genoeg. En ja, het invullen van die jobs zal een uitdaging zijn. Maar het is tegelijk een unieke kans.

Samen na corona: toekomstgericht verbouwen

Ook bij A-projects beseffen we dat er een unieke kans op tafel ligt. Als je goed nadenkt over je totaalrenovatie, dan help je als bouwheer op drie vlakken: duurzaamheid en robuustheid op lange termijn, economisch herstel op korte termijn. Net zoals het lang samen tegen corona was en is, moet het ook samen na corona worden.

Een compleet renovatieproject op het oog? Kom gerust langs voor een vrijblijvend gesprek.