Teaser blogbericht BTW verlaging
Home / Blog / BTW Verlaging

BTW Verlaging

Waarom de btw-verlaging op nieuwbouw een goeie zaak is voor het hele land

Goed nieuws: de eerste horde is genomen. De nieuwe regering wil op z’n minst al eens nadenken over een btw-verlaging op nieuwbouw van 21% naar 6%. Stijgende bouwprijzen, dure bouwgronden en verplichte energiezuinige technieken maakten van bouwen iets voor de happy few. Een mogelijke verlaging van 15% is dan het verschil tussen bouwen of niet bouwen.

Betere compensatie voor afschaffing woonbonus

Bouwunie vraagt al jaren om de btw op nieuwbouw te verlagen. Alleen hoopt de beroepsfederatie dat de regering er nu eindelijk ook eens werk van maakt. Het is bovendien een veel betere compensatie voor de afschaffing van de woonbonus dan de povere verlaging van de registratierechten.

Schonere huizen in België

Een ander argument dat voor de verlaging pleit, is de nood aan gezonde, comfortabele en energiezuinige woningen. Door renovatie en nieuwbouw betaalbaar te houden, maak je de woningen in ons land aan een sneltempo duurzamer.

En die inhaalbeweging is nodig als we in 2050 alleen maar huizen met een energiescore A+, A of B wil. In mensentaal: dat zijn superenergiezuinige huizen. Alleen haal je dat doel dus niet als bouwen zo duur blijft. Een btw-verlaging van 6% drijft dat tempo op.

Om je een idee te geven: vandaag komen er elk jaar 55.000 nieuwbouwpanden bij. Dat is amper 1% van alle verouderde huizen in België. Dat percentage moet dus zo snel mogelijk de hoogte in.

Meer jobs

Tot slot is de Bouwunie overtuigd dat een btw-verlaging voor meer jobs gaat zorgen. Als meer mensen bouwen, stijgt de vraag bij bouwbedrijven. Die hebben dan extra arbeiders nodig en dus groeit ook de economie van ons land.