Teaser blogbericht circulair bouwen
Home / Blog / Circulair bouwen

Circulair bouwen

Circulair bouwen: waarom is het zo belangrijk voor de bouwsector?

Volgens de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) is het duidelijk: er is geen klimaatplan mogelijk zonder de bouwsector. En dus moet ook de bouwsector duurzamer gaan denken, met concepten als systeembouw en circulair bouwen. In feite niks nieuws, want ook in de jaren zestig en zeventig bekeken bouwbedrijven al hoe ze materialen efficiënter konden gebruiken. Alleen hadden ze er toen nog geen klinkende naam voor bedacht.

Bouwsector moet duurzamer denken

Uit cijfers van de VCB blijkt dat gebouwen instaan voor meer dan 20% van de totale CO2-uitstoot. De bouwsector zelf zorgt voor 60% van het afval en voor 25% van het vrachtvervoer. Als de bouwsector geen handje helpt, mag het klimaatplan dus gewoon terug in de kast.

Systeembouw is een eerste stap in de richting van duurzaam bouwen: je bouwt volgens een vast systeem om kwalitatievere huizen op te leveren. Maar vandaag doet vooral circulair bouwen zijn intrede. En da’s goed nieuws voor de systeembouw. Volgens experts kan dat het circulair bouwen immers alleen maar vergemakkelijken. Omdat je bij systeembouw sowieso al in componenten denkt. Als je dan ook nog eens zorgt dat je het makkelijk kan monteren, demonteren, hergebruiken en recycleren, zit je goed.

Hoe kan je circulair bouwen?

1.     Materiaalbewust bouwen

Een huis staat er nooit voor eeuwig. Op een gegeven moment moet je het renoveren. Of erger: slopen. Vaak gaat er dan heel wat materiaal naar de afvalberg. Terwijl het veel duurzamer is om bestaande materialen te recycleren of te hergebruiken. Simpel gezegd: minder cement en lijm, meer schroeven en panelen.

Als je als architect op voorhand goed bijhoudt welke materialen waar in je ontwerp zitten, dan kan je later efficiënter slopen. Zónder materiaalverlies.

2.     Geen schadelijke stoffen

Als je materialen hergebruikt, wil je natuurlijk dat die geen schadelijke stoffen bevatten. Helaas kom je vandaag wel nog zo’n bouwmateriaal tegen. Denk aan asbest, kleurstoffen en zware metalen. Willen we die materialen ook recylceren, dan moeten we ze eerst onschadelijk maken.

Efficiënter is dus om van in het begin proper bouwmateriaal te gebruiken. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van hergroeibare materialen of restproducten uit de land- en bosbouw. Op die manier help je ook de biologische kringloop een handje, want nadien kan je die materialen terug composteren.

3.     Grondstof als energiebron

Ook dít is circulair bouwen: in een appartementsblok kan de ontlasting van de bewoners gebruikt worden als voedingsbron voor planten. En gebouwen zelf kan je ook in z’n geheel recycleren: als je ze maximaal moduleerbaar maakt, kunnen ze meegroeien met bewoners of kan je ze een andere bestemming geven.

Creativiteit verkleint de afvalberg

Grondstoffen zijn dan misschien wel eindig, maar de creativiteit van een architect is dat tot op heden nog altijd niet. Circulair bouwen is daarom dé oplossing van de bouwsector voor het klimaatprobleem. Door slimmer om te springen met bouwmaterialen – door materialen te recycleren en te hergebruiken – verkleint vanzelf de impact op het milieu. En jij en je architect zetten daarbij de eerste stap.