Teaser blogbericht circulair bouwen
Home / Blog / Energiebewust bouwen

Energiebewust bouwen

Energiezuinig bouwen: bravo voor de Vlaming

Eén van de laatste events waar we nog massaal naartoe mochten, was Batibouw. En daar merkten we één massale trend: de Vlaming bouwt energiezuinig. Dat vertellen ook de cijfers: de bouwsector ligt al enkele jaren vóór op de Europese doelstelling. Die verplicht ons om in 2021 bijna-energieneutraal (BEN) te bouwen.

Vlaams-Brabant is het energiezuinigst

Goed nieuws: de zuinigste gebouwen staan in onze regio. In Vlaams-Brabant halen nieuwbouwwoningen gemiddeld een E-peil van 15. Daarmee liggen we toch serieus voor op de verplichte E30 die vanaf volgend jaar van kracht is.

Hernieuwbare energie is nu echt wel de standaard

Waarom halen we zo’n goeie scores? Omdat hernieuwbare energie nu écht wel doorgebroken is. Maar liefst 95% van alle bouwheren kiest voor hernieuwbare energie. Ter vergelijking: vijftien jaar geleden was dat nog maar 4%.

De keuze qua hernieuwbare energie valt vooral op zonnepanelen, vaak in combinatie met een warmtepomp. Een minderheid kiest voor een zonneboiler.

Er zijn nog zekerheden: er zijn nog premies

Het slechte nieuws: plaats je zonnepanelen, dan krijg je geen premies meer. Het goeie nieuws is: dat komt omdat je tegenwoordig zonnepanelen snel terugverdient. Kies je voor hernieuwbare energie? Controleer dan zeker op welke subsidies je wél nog recht hebt.

Vorig jaar keerde de Vlaamse overheid maar liefst 100.000 premies uit. Vooral de warmtepomp blijkt aan een opmars bezig. Die stond in bijna de helft van de aanvragen.

Na het E-peil, nu ook het S-peil

Je hebt er misschien al van gehoord: naast het E-peil moet je bij elke bouwaanvraag nu ook het S-peil meegeven. Dat cijfer drukt de energie-efficiëntie van je woning uit. Met andere woorden: hoe goed is de schil van je woning? Is het bijvoorbeeld bestand tegen koude dagen en hete zomers?

Vooral de vorm speelt hierbij een belangrijke rol. Hoe efficiënter de vorm, hoe minder energie je nodig hebt en hoe lager het S-peil. En ook hier is er goed nieuws: de verplichte score is een S-peil van 28. Vandaag zit de gemiddelde nieuwbouw al twee punten lager. Architectenteam A-projects doet in elk geval zo voort. Jij ook?