Teaser blogbericht energieneutraal bouwen
Home / Blog / Energieneutraal bouwen

Energieneutraal bouwen

Wie bouwt of verbouwt, heeft er sowieso al over gehoord. Het befaamde E-peil dat bepaalt hoe energiezuinig je woning is. Hoe lager, hoe zuiniger je omspringt met je energie. In 2006 voerde de overheid een E-peil van 100 in. Maar in 2021 mag niemand boven de 30 duiken. En dat betekent zoveel als bijna-energieneutraal (BEN) bouwen. Maar is dat in feite wel allemaal haalbaar? Ja, zonder twijfel… 

Vlaming is ambitieuze bouwer

Uit gegevens van de laatste dertien jaar blijkt dat de Vlaming goed geluisterd heeft. Sinds 2016 zit de gemiddelde woning al aan een E-peil van 28. Dat is flink onder de toen verplichte norm van 50.

Recente cijfers zeggen zelfs meer: 60% bouwt vandaag al bijna-energieneutraal – een E-peil van 30. Twee jaar vóór dat iedereen verplicht die Europese doelstelling moet halen. Je hoeft dus niet te twijfelen: we halen die BEN-norm met de vingers in de neus.

Evolutie van E-peil sinds 2006.

Wat moet je doen om ook energiezuinig te bouwen?

Vlaanderen telt vandaag al meer dan 11.500 zogenaamde BEN-woningen. Appartementen moeten nog een tandje bijsteken, maar zitten vandaag toch ook al aan een peil van 36 – ook dat is onder de norm die vandaag geldt.

Maar het belangrijkste: hoe kregen ze het voor elkaar?

  1. Beperk het warmteverlies

Goed isoleren en luchtdicht bouwen is de basis van een BEN-woning. Hierin investeren is de moeite, want op lange termijn hou je zo je energiefactuur laag.

  1. Profiteer van gratis energie

Maar liefst 86% van de nieuwe eengezinswoningen laat zonnepanelen plaatsen. 25% laat een warmtepomp plaatsen.

  1. Gebruik de warmte van de zon

Goeie beglazing is cruciaal. Ramen die in de winter de warmte van de zon binnenlaten, en in de zomer de warmte buitenhouden. Optioneel kan je nog altijd zonwering laten plaatsen.

  1. Ga voor ventilatie

86% van de nieuwbouwwoningen laat de luchtdichtheid meten. In appartementen zelfs 90%. Is je woning luchtdicht? Laat dan ventilatie plaatsen. Zo ververs je de lucht in je huis en adem je altijd gezonde lucht in – én je vermijdt ook slechte geuren.

  1. Bouw compact

Compact wil niet zeggen klein, maar je warmteverlies beperken. Hoe je dat doet?