Energiezuinig bouwen doe je pas écht met duurzame materialen
Je kent het ondertussen wel. Wil je energiezuinig bouwen, dan kies je energiezuinige technieken. Denk aan zonnepanelen, warmtepompen, ventilatie en noem maar op. Met een extra inspanning kom je zelfs al snel aan een lage-energiewoning, een BEN-woning of zelfs passiefbouw. Maar wie écht duurzaam wil bouwen, staat beter ook eens stil bij het materiaal dat je architect gebruikt. Want als je vandaag bouwt, moet je dat op een verantwoorde manier doen. En dan zijn duurzame materialen eigenlijk de evidentie zelve.
Energiezuinig bouwen werkt op twee vlakken: je verlaagt je energiefactuur én je verlaagt je impact op het milieu. En voor dat laatste is het belangrijk om bewust je bouwmaterialen te kiezen.
• Kies voor gerecycleerde materialen
Denk aan houtskeletbouw en aluminium schrijnwerk dat 100% recycleerbaar is. Of cellulosevlokken – isolatie uit oud krantenpapier – waarmee je je dak isoleert. Door dit soort materialen te gebruiken, verlaag je gevoelig de impact op het milieu.
• Ga voor natuurlijke materialen
Denk aan kurk of bamboe als vloerbekleding. Of tadelakt – een Marokkaanse sierpleister op basis van natuurlijke kalk – als wandbekleding. En weet je wat écht booming is in de bouw?
Hennepblokken. Dat zijn zoals de naam doet vermoeden, blokken op basis van de hennepplant. Ze isoleren temperatuur en geluid zoals het hoort, maar zorgen niet voor huidirritaties en problemen met je ademhaling. Sterker nog: hennep is zogenaamd CO2-negatief. Het neemt meer CO2 op dan dat het uitstoot.
• Denk aan een groendak als extra isolatie
Een goeie isolatie is een must als je energiezuinig wil bouwen. Denk daarom ook aan de natuurlijke isolatie van een dak vol planten. Meer nog: met een groendak hou je regenwater langer vast en zorg je dat het minder in de riool vloeit. En dat is dan weer goed voor minder overstromingen.
O, en ook mooi meegenomen: het is natuurlijk plezanter om naar te kijken dan die klassieke zwarte folie.
• Let op de ecolabels
Ken je VIBE? Dat is een onafhankelijk Belgisch label in de bouwsector. Als je dat label ziet, weet je dat een aannemer, handelaar of producent rekening houdt met alle aspecten van bio-ecologisch bouwen: energie, water, materialen, gezondheid enzovoort.
Wist je dat A-projects in elk project naar de BEN-norm streeft?
Ja, ook voor jouw woning.