Home / Blog / Gezond binnenklimaat

Wil je een gezond binnenklimaat? Denk dan verder dan alleen aan gezonde binnenlucht

In april ging het al even over het belang van een gezond binnenklimaat. Niet dat gezonde lucht in huis plots belangrijker is dan vroeger, maar het coronavirus doet er ons toch wat langer bij stilstaan. En dat is goed, want een gezond binnenklimaat houdt je lichaam en geest fris, maakt je minder vermoeid en laat je je beter concentreren. Maar hoe zorg je nu samen met je architect voor een gezond binnenklimaat?

Vele kleine ingrepen maken één gezonde binnenlucht

Wie binnenklimaat zegt, denkt ventilatie. Maar een gezond klimaat in huis is meer dan zorgen voor frisse lucht. Ook je bouwschil en je zonwering maken een verschil. Maar weet je wat eigenlijk het belangrijkste element is? Jij. En dan vooral hoe je leeft.

Een goeie architect houdt daar rekening mee. Wanneer vertrek je naar het werk? Wanneer ga je slapen? Wat doe je als je thuis bent? Het zijn die data die ervoor zorgen dat je het beste binnenklimaat voor jouw specifieke situatie krijgt.

Maak je huis slim

Je hebt misschien al gehoord van smart buildings. De stukjes technologie in je huis die je huis slimmer maken. Domotica is de gekendste toepassing, maar denk ook aan zonwering die reageert op de stand van de zon, ventilatie die de luchtkwaliteit meet of de slimme thermostaat.

Ook als je aan je binnenklimaat werkt, is die technologie belangrijk. En hoe meer data je dan uit die toestellen haalt, hoe gezonder de lucht.

Data juist interpreteren

Het heeft geen zin om je airco te laten draaien als je zonwering niet werkt. Een slim huis weet wanneer wat moet werken en zoekt constant het beste regime. Alleen zo krijg je gegarandeerd een huis met een perfect binnenklimaat.

Als architect is het dus belangrijk om je bewoners te kennen, om te weten wat de technologie kan, maar ook om met gezond verstand alle data te interpreteren.

Meer weten?
A-projects helpt je aan het gezondste binnenklimaat