Luchtkwaliteit
Wat we vaak vergeten als het over luchtkwaliteit gaat
Eén ding is zeker: we weten allemaal dat propere lucht inademen gezonder is. Maar wat we dikwijls vergeten, is dat we 90% van onze tijd binnen zitten. En dus moet ook de luchtkwaliteit in kantoren, scholen en openbare gebouwen goed zijn. Toch is dit voor architecten, aannemers en opdrachtgevers nog een punt van verbetering. Er bestaan nochtans eenvoudige manieren om de binnenluchtkwaliteit te doen stijgen.
Wat zijn de oorzaken van een slechte binnenluchtkwaliteit
Eigenlijk zijn er drie grote redenen waarom de lucht in gebouwen niet proper is. We zetten ze even op een rij:
1. Verbranding
Elk gebouw verwarmt de binnenruimte. Daarbij komen onzichtbare gassen en deeltjes vrij. En die ademen wij in.
2. Vluchtige stoffen
Elk gebouw vraagt onderhoud. De producten en materialen die we daarbij gebruiken, hebben een impact op de luchtkwaliteit. Denk aan schoonmaakmiddelen, verven, lijmen, luchtverfrissers… zelfs tapijten.
3. Triggers van allergie
Huis of kantoor? Overal zitten huisstofmijten. Net zoals pollen of schimmels.
Wat kan je architect doen?
Twee op de drie architecten krijgt regelmatig te maken met de uitdagingen rond binnenluchtkwaliteit. Dat zegt het Vlaams Departement Omgeving. Belangrijk is dat je dan als architect en bouwheer goed nadenkt over wat de impact van het ontwerp is op de luchtkwaliteit.
1. Gebruikte materialen
Kwaliteitslabels garanderen – rara – de kwaliteit van bouwmaterialen. Er bestaan er ook voor milieuvriendelijke materialen én materialen die meer aandacht hebben voor je gezondheid zoals Blauwe Engel, Nature Plus en Ecolabel.
2. Het gebouw zelf
De ligging van het gebouw en hoe je het gebruikt, hebben een invloed op de luchtkwaliteit. Daarom is het belangrijk dat je dit checkt en dubbelcheckt.
3. Condensatie- en schimmelvorming
Een goeie ventilatie met het juiste debiet is een minimumvereiste. Toch blijken de grootste problemen tocht, akoestiek en droge lucht te zijn. En belangrijk is ook dat je de ventilatie juist laat plaatsen en op tijd laat onderhouden.
En wat kan je zelf doen?
1. Zet elke dag de ramen open
De snelste truc om een ruimte te verluchten. Door twee ramen open te zetten, creëer je een luchtstroom in je huis.
2. Plaats planten
Planten zuiveren de lucht. Al moet je de kracht van groen in huis nu ook niet overschatten. Met een nieuwe, ecologische verwarmingsketel zorg je ook voor minder uitstoot, en dus: propere lucht.
3. Maak je toestellen schoon
Vervang regelmatig de filters van je dampkap. Stof je radiators en ventilators af. Laat je verwarmingsketel minstens om de twee jaar onderhouden. Het zijn allemaal zaken die je makkelijk zelf kan regelen.
Tot slot nog dit
De Vlaamse Overheid en de onafhankelijke cleantechorganisatie VITO wil bouwers en verbouwers beter bewust maken van gezonde binnenlucht. Er komt een campagne naar architecten over het belang van een goeie luchtkwaliteit binnen én hoe zij de negatieve impact daarvan kunnen beperken. Bij A-projects Architecten houden we bij het ontwerpen van plannen altijd rekening met het belang van een gezond binnenklimaat.