Het nieuwe jaar brengt een aantal aanpassingen met zich mee voor renovatiewerken. Ook de regel omtrent het BTW-attest van 6% wordt in 2022 onder de loep genomen. Sinds 2021 geldt namelijk bij renovaties en herstellingswerken onder bepaalde voorwaarden het verlaagde BTW-tarief van 6% om aan de bouwsector en de belastingplichtigen een belangrijke fiscale stimulans te geven. De bouwheer ontvangt van de aannemer een BTW-attest om aan te tonen dat alle voorwaarden in de praktijk waren voldaan. Vanaf januari 2022 geldt een overgangsregeling en hoeft er geen ‘6% BTW-attest’ meer toegevoegd te worden aan de factuur. Een uitgebreide vermelding op de factuur zelf volstaat. Deze regel wordt verplicht vanaf juli 2022.
Onder strenge voorwaarden wordt sinds 1 januari 2021 toegestaan dat je bij de aankoop van een nieuwbouwwoning of bij renovaties slechts 6% BTW betaalt i.p.v. het standaard BTW-tarief van 21%. Via een BTW-attest moeten aannemers aan de bouwheer aantonen dat alle voorwaarden in de praktijk worden voldaan. Deze maatregel brengt voor aannemers een hoop administratieve rompslomp met zich mee. Om deze procedure te vereenvoudigen wordt in 2022 het 6% BTW-attest vervangen door een verklaring op de factuur zelf.
6% BTW attest wordt melding op factuur
De tekst hieronder moet letterlijk overgenomen worden op je facturen vanaf 1/7/2022:
Melding op factuur
“Btw-tarief: Bij gebrek aan schriftelijke betwisting binnen een termijn van één maand vanaf de ontvangst van de factuur, wordt de klant geacht te erkennen dat (1) de werken worden verricht aan een woning waarvan de eerste ingebruikneming heeft plaatsgevonden in een kalenderjaar dat ten minste 10 jaar voorafgaat aan de datum van de eerste factuur m.b.t. die werken, (2) de woning, na uitvoering van die werken, uitsluitend of hoofdzakelijk als privéwoning wordt gebruikt en (3) de werken worden verstrekt en gefactureerd aan een eindverbruiker. Wanneer minstens één van die voorwaarden niet is voldaan, zal het normale btw-tarief van 21% van toepassing zijn en is de afnemer ten aanzien van die voorwaarden aansprakelijk voor de betaling van de verschuldigde belasting, interesten en geldboeten.”.
De opdrachtgever heeft een termijn van één maand om de factuur schriftelijk te betwisten. Doet hij dat niet, dan wordt de aannemer ontslagen van zijn aansprakelijkheid “behoudens samenspanning tussen de partijen”. Wanneer de factuur wél wordt betwist door de opdrachtgever, dan wordt een gecorrigeerde factuur opgemaakt aan 21% BTW. In dat geval zal de bijbetaling van de 15% extra BTW met eventuele geldboeten en interesten betaald moeten worden door de opdrachtgever. Deze regeling verplaatst de aansprakelijkheid rond de correcte toepassing van het verlaagde BTW-tarief dus van de aannemer naar de opdrachtgever.
Overgangsregeling tussen januari en juli 2022
De overgangsregeling geldt vanaf 1 januari 2022 en wordt verplicht vanaf 1 juli 2022. Tot dan geldt het 6% BTW-attest.

“Door deze aanpassing in de wetgeving wordt de administratieve last voor de aannemer vereenvoudigd en komt de verantwoordelijkheid voor de correcte toepassing bij de opdrachtgever. Laat je dus voldoende informeren om fouten met boetes en interesten als gevolg, te vermijden.”