Home / Blog / Nieuw regeerakkoord

Waarom het federaal regeerakkoord goed nieuws is als je bouwt of verbouwt

Halleluja, er is een regering. En het moet gezegd: het Vilvaldi-akkoord klinkt als muziek in de oren voor wie wil bouwen of verbouwen. We zetten de belangrijkste nieuwe afspraken op een rij.

Btw verlaagt naar 6% als je sloopt en heropbouwt

Vandaag betaal je nog altijd 21% btw op een zogenaamde vernieuwbouw. Dat wil zeggen: een huis kopen, platgooien en heropbouwen. In de toekomst wil de regering er 6% van maken. Geef toe: dat is goed nieuws voor je bouwbudget. Vandaag is dit trouwens al zo in 32 Belgische steden en gemeenten. Maar binnenkort geldt het dus voor het hele land. Zo wil de regering duurzaam bouwen stimuleren, en tegelijk de economie een boost geven.

Goedkopere woonlening

De leningen staan al eventjes laag, zoals dat heet. En de federale regering maakt nu werk van een systeem waarmee je sneller de juiste woonlening vindt. Hoe? Door ervoor te zorgen dat je makkelijker kredieten, verzekeringen en banktarieven kan vergelijken. Maar ook door je kosten voor een lening of herfinanciering te verlagen.

Circulair bouwen stimuleren

Duurzaam bouwen is niet helemaal hetzelfde als energiezuinig bouwen. Het gaat vooral over slim omgaan met materialen. Renoveren kan een vorm van duurzaam bouwen zijn, maar je kan ook perfect een duurzame nieuwbouw zetten als je architect circulair denkt. De federale regering wil daarom het gebruik van grondstoffen én de ecologische voetafdruk van producenten van bouwmaterialen verminderen.

A-projects engageerde zich eind vorig jaar al door het charter Belgium Architects Declare Climate & Biodiversity Emergency te ondertekenen. Sindsdien verplichten we ons als architect om duurzaam, energiezuinig en circulair te bouwen. In een bouwsector die nog altijd verantwoordelijk is voor zo’n 40% van de CO2-uitstoot, is dat voor ons de logica zelve om te doen.

Betere wetgeving voor alternatieve woonvormen

Niet iedereen bouwt of verbouwt een traditioneel huis. Sommige mensen kiezen voor een kangoeroewoning, cohousing of een compacte tiny house. Een paar weken geleden schreven we nog een stuk over alternatieve woonvormen. Nu wil de regering dus ook de sociale en fiscale wetgeving rond die alternatieven verbeteren. Meer nog: ze wil ook onze elektriciteitsfactuur laten dalen door het federale gedeelte goedkoper te maken. Voorlopig alleen goed nieuws dus voor wie bouwt of verbouwt.

Heb je zelf bouw- of verbouwplannen? Stel je vragen aan A-projects.