Teaser blogbericht is nieuwbouw onbetaalbaar?
Home / Blog / Nieuwbouw onbetaalbaar?

Nieuwbouw onbetaalbaar?

Nieuwbouw te duur? Dít zijn de alternatieven

Hoeveel kost nieuwbouw? Het moet zowat de meest gestelde vraag aan een architect zijn. Want feit is: bouwen is duur. Erger nog: bouwen is voor de meeste mensen vandaag zo goed als onbetaalbaar. Maar hoe komt dat? En wat zijn de alternatieven als je er geen geld voor hebt?

Waarom is nieuwbouw zo duur?

  • Omdat lenen goedkoop is

Mensen weten dat investeren in vastgoed meer opbrengt dan een spaarrekening. En dus is er meer vraag naar nieuwbouwwoningen. Bouwbedrijven kunnen die vraag niet volgen en dus stijgt de prijs.

  • Omdat de bouwgrond ook duur is

Een bouwgrond kost vandaag gemiddeld 222 euro per vierkante meter. Als je veel moet betalen voor je grond, ga je kleiner bouwen. En dat maakt in verhouding alles duurder dan wanneer je een groter huis bouwt.

  • Omdat er nieuwe regels zijn

De laatste twintig jaar is de prijs van een nieuwbouwwoning gestegen met 20%. Dat komt vooral door de nieuwe wetgeving rond isolatie, ventilatie en hernieuwbare energie. Vandaag betaal je daardoor gemiddeld 1.300 euro per vierkante meter voor je nieuwe woning.

Wat is het alternatief als je een nieuwe woning wil?

  • Vernieuwbouw

Ook wel vervangbouw genoemd. In plaats van je huis volledig te renoveren, breek je het af en bouw je een volledig nieuwe woning. Vooral interessant als het huis dat je koopt er zó slecht aan toe is dat renoveren veel meer zou kosten.

Belangrijkste voordeel: goedkoper, want je geniet van het laagste btw-tarief van 6%*.

  • Prefabhuis

Houtskeletbouw is een voorbeeld van prefabbouwen. Het bouwbedrijf maakt alle onderdelen van je huis in zijn atelier. Op de werf laat je dan alles in elkaar zetten.

Belangrijkste voordeel: sneller, want tussen productie en oplevering zitten 6 maanden.

  • Zelf renoveren

In afgelegen dorpen zijn woningen goedkoper. Als je daar een oud huis op de kop kan tikken dat je zelf renoveert, bespaar je een groot stuk op de bouwkost.

Belangrijkste voordeel: goedkoper, want je bespaart op werkuren.

Wat is dan de meerwaarde van je architect?

Als je betaalbaar wil bouwen, maakt de creativiteit van je architect het verschil. Een architect heeft materiaalkennis, weet wat er op de markt is en kent de goedkopere alternatieven voor dure materialen. Zónder in te boeten aan de kwaliteit van het ontwerp.

*Het verlaagd btw-tarief is niet van toepassing in alle Vlaamse steden en gemeenten, u wint hierover eerst best inlichtingen in bij uw gemeente.