Home / Blog / Renovaties

Los je de economische crisis op met renovaties? Met méér dan dat zelfs.

Terwijl de tweede coronagolf stilaan onder controle is, blijft de economische crisis snoeihard toeslaan. Bedrijven, milieubewegingen en middenveld roepen de Vlaamse regering daarom op om volop in te zetten op renovaties. Die versnelling zou tegen 2040 zo’n 35.000 nieuwe jobs moeten opleveren. En bovendien hou je er ook het klimaat goedgezind mee. Hoe precies? Dat leggen we je zo uit.

Renoveren helpt economie én klimaat

Never waste a good crisis. Wel, ook deze coronacrisis biedt kansen. En die liggen meer dan ooit in de bouwsector. Trek je de renovatiekaart, dan levert dat volgens het Vlaams Energieagentschap de komende twintig jaar 35.000 extra jobs op.

Maar dat is niet alles: maak je kantoren energiezuinig, stijgt ook de productiviteit van Vlaamse bedrijven met 12%. En tussen ons: ook het klimaat komt als winnaar uit de bus. Uit cijfers blijkt dat amper 3,5% van de woningen vandaag voldoet aan de energiedoelstellingen op lange termijn. Renoveren kent dus geen verliezers.

Ambitieus renovatieplan

De Vlaamse regering kreeg een voorstel in de bus van bouwbedrijven, milieubewegingen en het middenveld. Vier duidelijke ideeën om de economie – letterlijk – weer op te bouwen.

1. Beloon mensen die hun huis verbouwen

Wie een inspanning doet en z’n huis grondig renoveert, moet een financieel duwtje in de rug krijgen. Denk aan premies, renteloze leningen, verlaagde registratierechten als je binnen de drie jaar verbouwt of een tijdelijke vrijstelling van de onroerende voorheffing.

Ook energiezuinig renoveren? Maak een afspraak met A-projects.

2. Zorg voor renovatiebegeleiding

Moet je tien architecten zien om te weten hoe je moet renoveren? Niet per se. Door elke Vlaming die wil verbouwen te begeleiden, zorg je dat er een stappenplan is. Met aandacht voor leefcomfort, gezondheid, ruimtelijkheid en energiezuinigheid. Met dat stappenplan stap je dan naar je architect.

3. Verplichte renovatie na aankoop

De EPC-waarde van je woning vertelt je hoe energiezuinig die is. Maar als je er niets mee doet, blijft het gewoon wat cijfertjes op papier. Maak je renovatie na aankoop verplicht, dan versnel je de renovatiegraad.

4. Investeer in ervaren personeel

De bouwsector innoveert constant. Maar dat heeft geen zin als niet iedereen mee is. Zorg voor opleidingen en maak lokale en hernieuwbare materialen makkelijker bruikbaar.

Kortom: wie renoveert, scoort op vier vlakken. Je geeft de economie een boost, je werkt aan de gezondheid van mensen, je verlaagt de energiefactuur en je zet een stap dichter bij de klimaatdoelstellingen. Als architectenbureau werkt A-projects daar maar al te graag aan mee. Jij ook?