Home / Blog / Verstrenging S-peil

Oef, voorlopig verlaagt het S-peil pas in 2022

Nog niet zolang geleden gingen we kort in op het S-peil. Over hoe dat cijfer vertelt hoe goed de schil van je woning is. Over hoe efficiënter de vorm, hoe minder energie je nodig hebt om je woning af te koelen of op te warmen. En ook over het strenge S-peil van 28 waaraan elke nieuwbouwwoning moet voldoen in januari 2021. Wel, het goeie nieuws is dat de overheid dat S-peil nu ten vroegste pas een jaar later wil verlagen. Eerst wil ze het S-peil grondig evalueren. En dat is maar goed ook.

Hogere bouwkosten door S-peil

Voor alle duidelijkheid: het S-peil zelf is een goed idee. Hoe energie-efficiënter we woningen maken, hoe beter. Maar je moet ook kijken naar de kostprijs: het strenge S-peil verplicht mensen die willen bouwen om extra zonwering, dikkere beglazing en meer isolatie te plaatsen. En dat kost geld: nieuwbouwwoningen zouden zo tot 10% duurder zijn.

In volle coronacrisis lijkt ons dat niet direct de slimste zet: het remt de markt af en het risico bestaat dat wie bouwt, kiest voor een boete in plaats van dure en doorgedreven energiezuinige ingrepen. Of erger: dat mensen kiezen om niet meer te bouwen, maar woningen te kopen die ze maar half renoveren.

Een jaar uitstel is te nipt

Met het huidige S-peil van 31 heeft niemand problemen, maar met die van 28 wel. Twee derde van de architecten vraagt zich net zoals A-projects af of dat wel haalbaar is. En of een uitstel van een jaar wel genoeg is.

Gelukkig luisterde het kabinet van Demir naar enkele bedenkingen. De overheid gaat nu eerst het S-peil grondig evalueren vooraleer er sprake kan zijn van een verstrenging. De eerste cijfers zouden na de zomer binnen moeten zijn. En dan zijn er twee opties: de huidige dossiers tonen de haalbaarheid aan en het nieuwe S-peil gaat in vanaf januari 2022. Of de verstrenging gaat toch nog even in de kast.

Volgens A-projects is die tweede optie de beste. Onze eigen ervaring leert tenslotte dat je S28 vandaag nog niet bij elke bouwvorm kan behalen. Toch zeker niet als je het betaalbaar wil houden.

Naast technische ook economische impact

Tot slot: het is belangrijk bij de evaluatie van het S-peil dat niet alleen het technische aspect de doorslag geeft. Het gaat ook over de financiële haalbaarheid, de circulaire economie, de impact op het milieu, tot zelfs beperkingen opgelegd door de ruimtelijke ordening.

En het is net met dat totaalplaatje dat A-projects aan de slag gaat als het bouwt of verbouwt. Meer weten? Maak hier een afspraak.