Vertraging nieuwbouw
Geduld is ook bij nieuwbouw een schone deugd
Zoals je weet, verdubbelde de verkoop van nieuwbouwprojecten dankzij de coronacrisis. Maar wie nu vol ongeduld wacht tot zijn project gebouwd is, moet toch nog even langer geduld uitoefenen. Want intussen is duidelijk dat werven tot een half jaar vertraging hebben opgelopen.
Toegegeven: bouwen of verbouwen staat niet bekend als de meest stipte discipline. Dat komt omdat je met verschillende partijen samenwerkt die elk hun eigen werf – en dus eigen planning – hebben. Als een karwei een paar dagen vertraging heeft door bijvoorbeeld regenweer, dan komt de planning van alle andere aannemers in het gedrang.
Je moet dus niet vragen hoe het coronavirus die planning de laatste maanden in de war heeft gestuurd. Een kort overzicht:
Productie ligt stil
Eerst het goeie nieuws: er rolt terug bouwmateriaal van de band. De coronacrisis legde alle fabrieken lam en dus bleek de stock bij groothandels snel uitverkocht. En zoals je weet: zonder stenen kan je geen muur metsen.
Afstand houden
Verschillende aannemers tegelijk op dezelfde werf? Dat kan niet meer in coronatijden. En dus mogen elektriciens en loodgieters niet meer op hetzelfde moment in je huis werken. Ook die spreiding zorgt dat de planning opschuift.
Te weinig arbeidskrachten
Gemiddeld zijn er in Vlaanderen zo’n 30.000 buitenlandse arbeiders aan het werk op werven. Maar toen de coronacrisis uitbrak, zijn die allemaal terug naar hun thuisland vertrokken. En nu de grenzen dicht zijn, moeten ze daar nog een tijdje blijven. Je zit dus met minder handen op de werf.
Maar er is ook positief nieuws:
Bouwverlof inkorten
De bouwsector wil de achterstand inhalen. En daarvoor wil het ook moeite doen: momenteel ligt er een voorstel op tafel om het bouwverlof in te korten. Niet alleen deze zomer, maar ook straks in de winter.
De meerderheid van de bouwbedrijven ziet dat zitten ook. Enige werkpuntje: het is nog niet voor iedereen duidelijk hoelang het bouwverlof dan moet duren. Sommigen willen het met de helft inkorten, anderen tot driekwart. Wordt ongetwijfeld vervolgd.