Teaser blogbericht tips epb verslaggeving
Home / Blog / Vier tips voor een vlotte EPB-verslaggeving

Vier tips voor een vlotte EPB-verslaggeving

Hoe ver reikt je kennis over het EPB-verslag? Hopelijk zo meteen een beetje verder. Want als je bouwt of verbouwt, ben je als bouwheer verantwoordelijk om al het papierwerk te verzamelen. Doe je dat niet, dan gaat de overheid uit van de slechtste waarden op de markt. Gevolg? Je haalt de EPB-eis niet die je architect vooropgesteld had. En dus krijg je een boete. Maar goed nieuws: wie goeie afspraken maakt met architect en aannemer fietst vlotjes door de EPB-verslaggeving.

Voor alle duidelijkheid

EPB staat voor Energieprestatie en Binnenklimaat. Zo’n verslag kijkt twee keer naar je huis. Een eerste keer naar de energiehuishouding, een tweede keer naar de isolatie en luchtdichtheid.

De eisen vandaag zijn streng: je mag niet meer afkomen met forfaitaire cijfers. En dus dringt een detailberekening zich op. Dat doe je door alle documenten van materialen, toestellen en systemen van in het begin goed bij te houden. Want straks, als je huis klaar is, zit het merendeel achter gesloten muren.

Zo vermijd je boetes

In zo’n EPB-verslag staan heel wat cijfers. Cijfers die je moet staven met staalharde bewijzen: foto’s, offertes, facturen, lastenboeken, certificaten, metingen. Noem maar op.

Het is onbegonnen werk om hier pas na de oplevering aan te beginnen. Daarom: maak goede afspraken met je architect.

Vraag naar een EPB-verslaggever vanaf het eerste gesprek

Je architect heeft informatieplicht. Meestal vermeldt hij of zij in het eerste gesprek al het belang van een EPB-verslaggever. Komt het niet ter sprake? Werp het dan zeker zelf op. Zo begin je direct goed aan je bouw- of verbouwproject.

Tip! Je architect heeft ook een EPB-wijzer. Die vertelt welke eisen per project gelden. En welke documenten je dan nodig hebt als bewijs.

Begin voor je bouwt met forfaitaire cijfers

Detailcijfers zijn absoluut een must in een EPB-verslag. Maar die kan je architect moeilijk van in het begin bezorgen. Gebruik daarom forfaitaire berekeningen in het lastenboek. Zo weten aannemers waar ze naartoe moeten werken. En kunnen ze de impact van hun materiaalkeuze beter inschatten.

Laat je EPB-verslaggever niet te vaak herberekenen

De EPB-eisen zijn streng. En dus moet je alles goed laten berekenen door je EPB-verslaggever. Doe dat wel pas als het ontwerp voor 95% definitief is. Als je elke wijziging moet laten berekenen, gooi je geld weg. Terwijl een goed EPB-verslag je juist geld moet besparen, want je verslaggever denkt met je mee en vertelt je welke impact bepaalde keuzes hebben.

Gebruik je werfbezoek om bewijs te verzamelen

Werfbezoeken zijn perfect om foto’s te nemen en documenten op te vragen. Spreek met je architect af wie wat doet. En doe dat vooral op tijd. Want ook al zie je bepaalde technieken straks niet meer liggen, dan nog moet je er bewijzen van kunnen voorleggen. Let wel: een werfverslag is géén geldig document in een EPB-verslag.

Tip! Maak een cloud aan waar jij, je architect en alle aannemers toegang tot hebben. Zij kunnen dan de benodigde documenten uploaden. En zo heb jij alle bewijzen op één plek.