Home / Blog / Wat zijn de bouwtrends voor 2021?

Wat zijn de bouwtrends voor 2021?

Tja, corona. Ook de bouwsector ontsnapt er niet aan: bouwen of verbouwen loopt vertraging op, prijzen zijn zeer volatiel en je weet niet altijd wat het goede moment is om te starten met je bouw- of verbouwproject. En dan zijn er twee mogelijke reacties: je kan je plannen uitstellen of je durft nu eindelijk eens dat droomproject opstarten…
Of je nu tot de eerste of de tweede categorie behoort, je kan vandaag niet om een aantal duidelijke bouwtrends heen… We zetten de belangrijkste tendensen voor 2021 even op een rij.

• Industrieel design

Zo’n industriële look steekt al enkele jaren de kop op. Maar vandaag breekt de stijl pas écht door. Dat komt omdat mensen bewuster kiezen voor duurzame materialen. Zoals hout, baksteen en aluminium.

Laat je die materialen zichtbaar, dan krijg je automatisch de look van oude loodsen en fabriekspanden. Maar ook: je drukt de kosten, omdat je de constructies niet maskeert met pakweg gyprocwanden.

Bovendien straalt zo’n industriële look – ondanks de robuuste stijl – opvallend veel warmte en gezelligheid uit. Combineer het met een moderne zetel, een kleurrijke eettafel of een tapijt met strakke grafiek en je krijgt een tijdloos interieur.

• Modulair wonen

De coronacrisis legde het klimaatdebat opnieuw op tafel. En dus gaan mensen bewuster nadenken over bouwen en verbouwen:
– “Hebben we écht zo’n groot huis nodig?”
– “Blijven we hier wonen als we oud zijn?”
– “Willen we onze ouders per se in een rusthuis steken?”

Naast duurzame materialen moet je architect vooral ook de modulaire aspecten van je huis bekijken. Kan je ruimtes makkelijk omvormen als de kinderen het huis uit zijn? Kan je je huis ombouwen tot twee appartementen als het te groot blijkt?

Wil je bouwen of verbouwen met respect voor het milieu, dan is dit óók een aspect om over na te denken.

• Kangoeroewonen

Ook wel co-housing genoemd. Het opzet is simpel: woon je alleen met je gezin in huis of deel je de kosten met dat van je broer of zus? Of geef je je ouders een apart stuk in je huis? Als ze oud zijn, kan je makkelijker voor ze zorgen. Maar als je kinderen hebt, is er ook altijd opvang vlakbij – maar sst, niet doorvertellen.

• Domotica

De technologie gaat vooruit. En dus ook de kwaliteit van de domotica. Je kan vandaag zo goed als je hele huis vanop je smartphone beheren.

En dat heeft zo zijn voordelen: je zet je verwarming thuis al aan als je op kantoor vertrekt, je doet de deur open voor de pakjesdienst als jij op vakantie bent, je zet punkrock op in de badkamer, terwijl je partner de nieuwste Dua Lipa meekweelt in de tuin. Bijvoorbeeld.

Bij A-projects stellen we evenwel vast dat corona niet altijd de bouw- en verbouwplannen in de war stuurt, integendeel. De afgelopen weken en maanden startten we zelfs vrij grote bouw- en verbouwtrajecten op. Het is duidelijk dat kangoeroe- en modulair wonen in de lift zitten, maar ondanks de coronacrisis zijn er toch veel mensen die nu eindelijk ook eens die knoop doorhakken, uit die comfortzone komen … en starten met dat bouwproject waar ze al jaren van dromen. Ook dat is een trend van de voorbije maanden, eentje waarvan wij denken dat hij zich makkelijk zal doortrekken naar 2021.

Heb jij al een goed idee over hoe je wil bouwen of verbouwen? Of wil je eindelijk werk maken van die verbouwing of die droomwoning?
Maak een afspraak met A-projects