Witte dakpannen
Vergeet airco, ijsjes of een verhuis naar Ijsland. Wie het in de zomer warm heeft in huis, kiest beter voor witte dakpannen. Een esthetische eyecatcher mét een functie: zorgen dat je huis minder snel opwarmt. Ze doen dat zelfs zó goed dat je soms zelfs geen airco meer hoeft te plaatsen.
Oude techniek, nieuwe esthetiek
Dat wit het zonlicht weerkaatst, is niets nieuws. Denk maar aan auto’s: het is veel koeler in een witte dan in een zwarte auto. Of denk aan kledij: een lichtkleurige t-shirt in de zomer is frisser dan een donkere variant.
Datzelfde principe bestaat nu dus ook bij dakpannen. Een ideetje uit de bedrijfssector. In België heeft 1 op 5 bedrijven al een witte dakbedekking. En ook meer en meer urbanisten gebruiken witte daken in steden met veel hoogbouw. Vooral op plaatsen waar weinig schaduw is, is wit de oplossing. Anders warmen steden veel te snel op en koelen ze veel te traag af.
In het zuiden van Spanje houden witte huizen de warmte buiten.
Minder airco nodig
Witte daken reflecteren maar liefst 90% van het zonlicht. Een donkere kleur amper 5%. De keuze lijkt dus evident, ook voor particuliere woningen.
Maar toch zie je nog niet veel huizen met witte dakpannen. Al komt daar wel verandering in. Met de snelheid van het licht rollen witte dakpannen van de band. Amper duurder dan een klassieke dakpan, maar minstens even duurzaam. Zelfs het onderhoud is beperkt – in tegenstelling tot wat je zou verwachten bij een witte dakpan.
Witte straten
Het idee van witte dakpannen lijkt revolutionair in ons land. Maar uiteindelijk zie je in warmere oorden al langer witte huizen. Volgens de Amerikaan Steven Chu – in een vorig leven Nobelprijswinnaar en oud-minister van Energie – zijn witte daken de oplossing in de strijd tegen de opwarming van het klimaat. Hij gaat zelfs nog een stap verder: alle straten witten zou evenveel effect hebben als tien jaar lang alle auto’s bannen. Simpelweg omdat dan – letterlijk – het aardoppervlak minder snel opwarmt.