Teaser blogbericht zonnepanelen als gevelbekleding
Home / Blog / Zonnepanelen als gevelbekleding

Zonnepanelen als gevelbekleding

Zonnepanelen tegen je gevel: het begin van een nieuwe architectuur

Zonnepanelen op je dak. Je verlaagt er dan wel je energiefactuur mee, maar echt mooi kan je ze niet noemen. Ziedaar een gat in de markt: hernieuwbare energie als architectonisch element. Zo werkt het Amerikaanse Tesla al een tijdje aan zonnedakpannen. Die zien eruit als gewone leien dakpannen, maar wekken dus energie op. En ook in België kan je sinds kort esthetische zonnepanelen kiezen.

Zonnegevel

Wie niet wil inboeten aan esthetiek of architectuur, krijgt met Pixawall een kant-en-klare oplossing. Het bedrijf achter de recente innovatie is de Limburgse fabrikant Pixasolar. Zij garanderen een esthetische gevelbekleding die tegelijk dienst doet als zonnepaneel.

En goed nieuws: het systeem zou niet duurder zijn dan een klassieke gevel- of dakafwerking met aparte zonnepanelen. Sterker nog: het gebruik van duurzame zogenaamde monokristallijne zonnecellen zorgt in alle omstandigheden voor een maximale opbrengst.

Energeering

Al in 2007 schreef architect-ingenieur Geert Ory een scriptie over energie versus architectuur:

“Esthetiek is een bij de mens gevoelig begrip, terwijl techniek vooral louter functioneel beschouwd wordt. Ingenieurs zijn nog te vaak enkel geïnteresseerd in de puur functionele voordelen, terwijl architecten zweren bij hun creatiefste oplossing. Een symbiose dringt zich op. Nog te weinig ontwerpers wagen zich aan architecturaal geïntegreerde technische oplossingen. De techniek is voorhanden, de vraag wordt groot, de interesse blijft achter.”

Met de ontwikkeling van onder andere zonnegevels krijgen architecten meer speelruimte. Zonnepanelen zijn geen noodzakelijk kwaad meer. Je hoeft ze dus niet meer creatief te gaan camoufleren. Vandaag maken ze gewoon deel uit van het ontwerp. En je geeft ze de look die je wil: hout, marmer, natuursteen. Of beter: je print er een eigen patroon op.

Maar dat is niet alles.

Innovatie gaat verder

Het is een kwestie van tijd voor we anders gaan bouwen. Met huizen die de natuur gaan gebruiken als wezenlijk onderdeel van hun ontwerp:

✓ Denk aan zonnepanelen in ramen, zoals ze in China al doen.
✓ Denk aan witte dakpannen die je huis koel houden in de zomer.
✓ Denk aan groengevels die niet alleen een esthetische, maar ook
een isolerende meerwaarde hebben.

En zo heeft de architectuurwereld nog wel een paar innovaties in de pijplijn steken. Aan de architect om er slim mee om te gaan. Niet om de eerste te zijn, wél om je bouwheer het beste ontwerp te geven. Qua architectuur, qua duurzaamheid én qua budget.