Home / Landelijke woning bouwen

Landelijke en pastorijwoningen

Authentieke charme met het comfort van morgen

Droom je van een charmante woning met karakter die rust en gezelligheid uitstraalt? Dan is landelijk bouwen helemaal jouw ding. De mooiste elementen van vroeger, in combinatie met het comfort en de duurzame bouwtechnieken van vandaag, zorgen voor het warme en authentieke karakter van een landelijke of pastorijwoning. A-Projects is je partner in verschillende landelijke stijlen zoals pastorij, manoir, cottage en hoevestijl.

Gevel nieuwbouw pastorijwoning met landelijke elementen omgeven door een oase van groen

Kenmerken van landelijke en pastorijwoningen

Een landelijke woning wordt getypeerd door het gebruik van natuurlijke en authentieke materialen, zachte zand- en bruintinten, bijgebouwen, dakkappelletjes, gebakken dakpannen of zelfs een rieten dak. Maar subtielere details kunnen ook al veel verschil maken. Zinken dakgoten, rustieke of gerecupereerde gevelsteen, decoratief metselwerk, natuursteen,…
Landelijk bouwen is bouwen met oog voor detail.

Natuurlijke materialen: hout en natuursteen

Houten buitenschrijnwerk is een blijver bij landelijke woningen. Hout is een duurzaam, veelzijdig materiaal en schept een sfeer van gezelligheid. Deuromlijstingen en raamtabletten in natuursteen zoals Belgische blauwe hardsteen of arduin zorgen dan weer voor een klassevolle uitstraling van uw landelijke woning. Deze materialen accentueren beide het authentieke karakter van de woning.

Rustieke of gerecupereerde gevelsteen

Je gevel bepaalt voor een groot deel het uitzicht van je woning. Kies daarom voor een rustieke of gerecupereerde gevelsteen. De steen straalt warmte uit dankzij zijn zachte kleuren. Ze hebben de typische onregelmatige look van oude bakstenen, met dezelfde kwaliteit van nieuwe bakstenen. Deze gevelsteen is ideaal in combinatie met een arduinen of natuursteen afwerking.

Zachte en warme kleurtinten

De natuurlijke uitstraling van landelijk wonen creëer met warme en huiselijke aardkleuren. Denk aan aarde, steen, klei, zand,… Daar horen kleurentinten bij zoals wit, bruin, groen, beige, grijs en bruin. Aardetinten zijn ideaal voor een rustieke, natuurlijke en landelijke look. Ze creëeren een warme, rustige en zachte sfeer.

Gebakken dakpannen, leien, riet

Bij landelijke woningen wordt voor de dakbedekking vaak gekozen voor gebakken dakpannen, leien en riet. Gebakken (keramische) dakpannen worden gemaakt van (rivier)klei. Ze hebben een natuurlijke uitstraling, zijn kleurvast én duurzaam. Leien hebben dan weer een vlakke en strakke uitstraling met subtiele kleur- en vormverschillen. Riet is dé landelijke dakbedekking bij uitstek. Het geeft warmte, authenticiteit en karakter aan je woning. Een rieten dak zien we vaak in combinatie met dakpannen en werkt vaak als eyecatcher.

Gedetailleerde afwerking met luiken, ossenogen en smeedijzer

Sierluiken en ossenogen (ovalen ramen) dienen als elegante en landelijke eyecatchers. Stoere, robuuste smeedijzeren of gietijzeren gevelankers zorgen dan weer voor een prachtig sierelement aan je gevel. Deze hebben tegenwoordig enkel een decoratieve functie, maar dan wel met het authentieke uitstraling.